Naast havermout en kefir is er nog iets waar ik enorm enthousiast over ben en dat is kokosolie. Ik merk dat veel mensen het niet kennen, niet gebruiken en ook niet weten waarvoor je het allemaal kunt gebruiken. Dus ik voelde me geroepen om er een artikel over te schrijven.

kokosolie

Ik zal beginnen bij het begin, de kokosnoot:

Een kokosnoot is geen noot

Een kokosnoot is een steenvrucht die groeit aan een kokospalm. Deze palmen groeien rond de evenaar, vooral op eilanden en langs kusten. Eén palm produceert tussen de 80 en 125 kokosnoten per jaar! Een kokosnoot hangt zo’n half jaar aan de boom voordat hij rijp is, dan kun je hem plukken of wachten tot hij vanzelf valt.

De buitenkant van de kokosnoot is een ruwe vezel, hier wordt touw en matten van gemaakt. Het vocht wat erin zit kun je drinken, dit is echter geen kokosmelk, het is een heldere vloeistof. Het vruchtvlees, daar wordt o.a. kokosmelk van gemaakt en ook kokosolie!

Scheikundig feitje

Onder de 18 graden is kokosolie hard, tussen de 18 en 24 graden is het zacht en smeerbaar en daarboven wordt het vloeibaar en helder. Bewaar je kokosolie dus gewoon op kamertemperatuur, dan is het fijn om te gebruiken voor van alles!

Je kunt kokosolie gebruiken in plaats van de volgende producten:

– Bakboter

– Margarine

– Frituurvet

– Tandpasta *

– Gezichtscrème

– Bodylotion

– Handcrème

– Make-up remover *

– Badolie

– Lippenbalsen

– Babylotion

– Zonnebrandcrème (SPF 4)

– Haarmasker

 

Gezondheidsvoordelen

Kokosolie is ontzettend gezond voor je lijf, juist als je de koudgeperste biologische variant gebruikt. Deze kun je onder andere herkennen aan de geur, als de kokosolie niet meer naar kokos ruikt, is deze behandeld en minder gezond (en ook minder lekker uiteraard).

Ik gebruik het zelf graag op brood, in plaats van boter. Heel lekker met hagelslag (broodje Bounty) of ander zoet beleg. Ik doe het ook door de havermout, als smaakmaker en omdat het gewoon heel gezond is. Ik smeer het ook regelmatig op mijn zoon als hij ergens een droog plekje heeft, werkt fantastisch en ik vind het een fijn gevoel dat ik geen chemische goedjes op zijn pure babyhuidje smeer.

 

* Zelf tandpasta maken van kokosolie
Om tandpasta te maken van kokosolie moet je nog twee extra ingrediënten toevoegen, namelijk zuiveringszout (baking soda) en een paar druppels etherische olie zoals pepermuntolie. Smelt de kokosolie door het even kort in de magnetron te zetten of warm het op in een pannetje. Meng daarna het zuiveringszout erdoor, gebruik ongeveer 30% kokosolie en 70% zuiveringszout, dan nog een paar druppels olie en het is klaar. Je kunt het gewoon buiten de koelkast bewaren.

* Make-up remover
Wrijf wat kokosolie zacht in je handen, door de warmte van je handen smelt het al snel. Smeer het daarna op je gezicht, vooral op de plekken waar je je make-up wilt verwijderen. Pak daarna een nat washandje of een paar natgemaakte wattenschijfjes en was je gezicht. Alle make-up gaat mee, de olie heeft het namelijk opgelost. Heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid. En als er wat kokosolie op je huid achterblijft, helemaal niet erg! Juist een hele goede vochtinbrengende gezichtscrème!

Heb je zelf nog leuke manieren om kokosolie te gebruiken? Laat het me weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.