Boerenkoolchips maken (met edelgistvlokken)

In het kader van de Vegan Challenge heb ik vandaag weer een vegan recept voor jullie! Hoera!

En juichen zal je zeker als je deze boerenkoolchips proeft. Ik durf zelfs te beweren dat iemand die geen boerenkool lust, deze chips lekker zal vinden. Het geheime ingrediënt is edelgist. Ik vraag me serieus af hoe ik mijn hele leven zonder heb gekund. Ken je het nog niet? Thank me later ;) Hier komen de ingrediënten.

Je hebt nodig:

  • Boerenkool *
  • Olijfolie
  • Edelgistvlokken
  • Zeezout
  • Je favoriete kruiden

boerenkool
* De boerenkool heb je nodig in hele stukken, nog aan de stengel het liefst. Het kostte mij wat moeite om dit te vinden, de meeste winkels verkopen namelijk alleen fijngesneden boerenkool of diepvriesblokjes. Bij Ekoplaza hadden ze het gelukkig wel.

edelgistvlokken
Dit zijn edelgistvlokken, ook te koop bij Ekoplaza. Het lijkt een beetje op zaagsel, maar het smaakt veel beter!

De bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de boerenkool met water en droog het daarna goed af. Als er nog water op de blaadjes zit, hecht de olijfolie niet goed. Strip de blaadjes van de stengel en wrijf ze in met olijfolie, zorg ervoor dat elk stukje goed ingesmeerd is. Vervolgens kieper je de edelgist eroverheen, wat zeezout en je favoriete kruiden (ik gebruikte paprika pikant). De hoeveelheden heb ik er expres niet bijgezet, gebruik zoveel als je zelf lekker vindt. Alles even goed mengen en dan verdelen op een ovenschaal. Het beste resultaat krijg je als je één laag tegelijk doet, als er stukjes op elkaar liggen krijg je een minder krokant chipje.

boerenkool
Voordat ze in de oven gingen…

Zet dit voor 14 minuten in de oven en dan is het klaar. Ik heb gelezen dat je het kunt bewaren in een afgesloten bakje, maar dit kan ik niet bevestigen (daarvoor waren ze te snel op). Het resultaat is ontzettend krokant, de smaak is fantastisch en helemaal niet boerenkoolig.

boerenkoolchips
Na 14 minuutjes in de oven heb je zelfgemaakte boerenkoolchips

Lekker én gezond

Had ik al gezegd dat deze snack ontzettend gezond is? Boerenkool zit vol met vitamines (K, A en C), mineralen (kalium, ijzer, magnesium en fosfor), anti-oxidanten en vezels.

Edelgistvlokken kun je op veel verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld als vervanger voor Parmezaanse kaas over pasta’s en salades en in Amerika doen ze het op popcorn om er een kaas-smaak aan te geven. Het zit vol met proteïne en vitamine B, wat je energie geeft en zorgt voor mooie nagels, haren en huid.

Heb je weleens zelf chips gemaakt van groente? Als je deze boerenkoolchips gaat maken, tag me dan op Instagram of Twitter (@BenellaBlog) met het resultaat. Vind ik leuk!

Zin in nog meer vegan snacks? Lees dit recept voor crispy kikkererwten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.