Doe je lijf een plezier met kefir

Kefir is een probiotische zuiveldrank gemaakt van melk en kefirkorrels. Je kunt ook geiten-, schapen, rijst- of kokosmelk gebruiken. Melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die erg gezond zijn voor je darmen. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken, het kan dus ook gedronken worden door mensen die lactose moeilijk verteren. De slijmvormende werking die melk heeft verdwijnt bijna helemaal in de uiteindelijke melkkefirdrank. Zo zien de korrels eruit:

Gezondheidsvoordelen

Het bevat vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en K, mineralen, aminozuren en het werkt als een natuurlijk probioticum. Mensen met aandoeningen zoals jicht, prikkelbaar darmsyndroom en ziekte van Crohn kunnen er baat bij hebben. Kefir kan mogelijk bloeddruk- en cholesterol verlagend werken en het helpt om je verstoorde darmbalans weer in balans te krijgen, bijvoorbeeld na een antibioticakuur. Ook is het een enorme boost voor je weerstand.

De meeste oudere mensen kennen kefir nog wel van vroeger, zo wist mijn oma meteen waar ik het over had toen ik vertelde dat ik kefir gebruikte. De meeste jongere mensen kennen het echter niet en dat is zonde, want het is zo gezond en lekker en goed voor je lijf.

Ik weet niet eens meer precies hoe ik erbij kwam, maar ineens was ik op YouTube verzeild geraakt in filmpjes over het maken van kefir. Ik was meteen enthousiast en wilde het zelf ook proberen, maar dat is niet zo makkelijk, kefir is namelijk moeilijk te krijgen. Je kunt het niet kopen in de supermarkt en ik kende ook niemand die het gebruikte.

Op marktplaats vond ik iemand die kefir verkocht, een paar euro voor een portie van 30 gram, genoeg om ongeveer 300 ml. kefir per dag mee te maken. Ze zou het verzenden op een doordeweekse dag zodat het zeker de volgende dag aan zou komen. In het weekend kon het weleens een dag extra duren, en of de korrels dat zouden overleven… Oei, een kwetsbaar goedje dus!

Toen mijn kefirkorrels op de mat vielen, was ik al een expert! Ik had er alles over opgezocht wat ik maar kon vinden. Ik had alle benodigdheden in huis en kon niet wachten om te beginnen met mijn eerste portie. De korrels waren verpakt in een klein plastic doosje, in een beetje melk zodat ze lekker op hun gemak waren. Toen kon het eindelijk beginnen, hieronder lees je hoe.

Je hebt nodig:

– kefirkorrels
– melk
– glazen pot
– plastic vergiet
– schaal van plastic of glas
– plastic lepel

(kefir en metaal gaan niet goed samen, gebruik daarom plastic of glas)

Stap 1

Doe de korrels in de glazen pot en giet de melk erbij. Laat dit ongeveer 24 uur staan op een donkere plek op kamertemperatuur, zoals een keukenkastje.

Stap 2 (na ongeveer 24 uur)

Giet de korrels voorzichtig af en begin weer bij stap 1.

Je kunt op deze manier oneindig doorgaan met kefir maken! De verhouding is ongeveer 100 ml. melk per 10 gram korrels. De korrels groeien snel, dus je kunt steeds meer melk toevoegen.

Gekoeld is de kefir het lekkerst. Het is niet nodig de korrels te spoelen, maar als je dit doet gebruik dan altijd koud water, warm water tast de korrels aan. Heb je teveel, maak er iemand anders blij mee of voer ze aan je hond of kat! Je kunt het ook door je smoothie blenderen.

Yoghurt maken

Leuk voor de afwisseling; maak eens yoghurt van je kefir! Ik doe dit met een koffiefilter en zet het vervolgens een paar uur in de koelkast om uit te lekken. Gevolg: de wei lekt uit je kefir en wat achterblijft in je filter is heerlijke dikke romige kefiryoghurt, ontzettend lekker en gezond!

Had je weleens gehoord van kefir of gebruik je het zelf ook? Deel je ervaringen in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.