Tips tegen eczeem bij kids

Heb je een kind met eczeem en zoek je tips om het leven wat makkelijker te maken? Lees dan verder voor mijn tips!

hands eczeem

Helaas zijn we ervaringsdeskundige op het gebied van eczeem bij kids. Onze oudste zoon heeft eczeem sinds hij 6 maanden oud was. In de afgelopen jaren hebben we alles geprobeerd, ontelbare tips gekregen en vaak door falen geleerd hoe je hier het beste mee om kan gaan. En ja, natuurlijk moet je niet te vaak douchen en geen wasmiddel met parfum gebruiken, de huid vet houden en de nagels kort. Maar daar houden de meeste algemene adviezen wel op. Ik deel ongebruikelijke tips waar je misschien niet zo snel aan zou denken, sommige heb ik zelf pas kortgeleden ontdekt.

Warme dagen, zoek de airco op!

Wat te doen op warme zomerdagen? Zodra de temperatuur boven de 25 graden uitstijgt, zet heel Nederland het opblaaszwembadje in de tuin. Heel Nederland behalve mensen met kids die eczeem hebben! Want ook al is het heet, je kind in een zwembadje is garantie voor een enorme eczeemuitbraak en dat is het echt niet waard. Wat wij hebben geleerd is weten waar de beste airco in de buurt is, waar ook nog eens vermaak is voor de kids. Voor ons is dat Ikea; ze hebben goede airco (je merkt niet eens dat het buiten snikheet is), best goede koffie (gratis met Ikea family pasje) en genoeg te spelen voor de kids. Het speelplekje bij het restaurant wint het hierbij niet eens van de afdeling kinderslaapkamers, uren speelplezier! Toegegeven, het is ontzettend zonde van de heerlijke zomerse dag, je merkt er namelijk niks van. Maar je kind is blij en blijft droog, dus geen eczeemuitbraak en dat is het allerbelangrijkste.

Wassen met washand met olie

Is je kind vies geworden, maar wil je hem liever niet onder de douche zetten of in bad doen? Was je kind met een washand met (natuurlijke) olie. Je kunt hiermee goed schoon wassen, zonder dat er water aan te pas komt. Deze tip heb ik pas kortgeleden gekregen van onze dermatoloog en ik was er zelf nooit op gekomen. Vuil maar ook bijvoorbeeld zonnebrandcrème kun je hiermee goed afwassen. Ik gebruik het liefste kokosolie, een heel veelzijdig product zoals ik in dit eerdere artikel heb geschreven.

Neutral wasmiddel te duur? Maak je eigen neutrale wasmiddel.

Je eigen wasmiddel maken is ontzettend makkelijk en heel voordelig. Ik werd het al gauw zat om de dure Neutral wasmiddelen te kopen voor onze was, maar een goedkoper wasmiddel is echt geen optie in verband met alle parfum die erin zit, dit kan de huid weer extra irriteren en dat willen we natuurlijk niet. Er zijn ontzettend veel recepten online te vinden voor zelfgemaakt wasmiddel, maar ik gebruik altijd Marseillezeep (40 gram geraspt) en water (2,5 liter). Even koken tot het oplost, laten afkoelen en klaar. Een paar druppeltjes etherische olie kunnen zorgen voor een lekker geurtje als je dat belangrijk vindt.

Vraag een verwijzing naar de dermatoloog

Loop niet te lang door bij de huisarts, ze hebben vaak slechts beperkte kennis op het gebied van de huid. Merk je na een paar weken huisarts-tips opvolgen geen verbetering? Vraag dan gerust een verwijzing naar een dermatoloog.

Kinderopvang

Een kind met eczeem heeft vaak extra verzorging en aandacht nodig. Niet alleen crèmes smeren op bepaalde tijden, maar het is juist ook heel belangrijk om oplettend te zijn op het gedrag gedurende de dag. Soms is extra smeren nodig omdat er toch jeuk ontstaat, soms is afleiding nodig omdat het kind uit verveling of stress gaat krabben, met alle gevolgen van dien. Het kan dagen duren voordat krab-wondjes weer genezen zijn of zelfs voor ontstoken eczeem zorgen wat nog moeilijker te behandelen is. Neem dit allemaal mee in je overwegingen voor je keuze van kinderopvang. Kleinschalige kinderopvang of een gastouder kunnen naar mijn mening het beste inspelen op de extra zorg-behoeftes van een kind.

Krabpakjes

Er zijn speciale krabpakjes te koop die de handen bedekken, maar helaas zijn ze wel heel duur. Je kunt ze ook zelf maken van leggings; koop een paar maten groter dan de maat van je kind, knip de elastische bovenrand eraf, naai de uiteindjes dicht en trek het aan als een bolero. Vooral handig voor ’s nachts, het blijft goed zitten en het is comfortabel voor je kind.

Afleiding, afleiding, afleiding!

Afleiding is het toverwoord, want de jeuk is er bijna altijd en krabben wordt een soort gewoonte bij kids met eczeem. Zorg ervoor dat je altijd iets bij je hebt om te spelen op plekken waar je kind zich uit verveling kan gaan krabben; in de auto, op de bank met de tv aan, etc. Het liefst geef ik mijn zoon altijd twee speeltjes, in elke hand één! Zo heeft hij geen hand meer vrij om te krabben.

Heb je zelf ook nog een goede tip tegen eczeem, deel het hieronder in de reacties, zo helpen we elkaar!

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen met eczeem bij kids, ik heb geen medische achtergrond. Raadpleeg bij eczeem altijd een arts.

Meer lezen in de categorie Gezondheid? Lees mijn eerdere artikel over het voorkomen van een koortslip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.